Voor de uitvaart

Bij overlijden

Wat eerst regelen

Neem je tijd

Hoewel je veel op je af ziet komen is het ook belangrijk om je tijd te nemen. Wil je vlak na een overlijden even alleen of met intimi zijn, doe dat dan. Het is een belangrijk moment om even stil te staan bij wat er is gebeurd. Als je vragen hebt of advies wil, mag je me 24 uur per dag bellen.

Bel een arts

Als iemand thuis is overleden, dan moet de (huis)arts komen om het overlijden vast te stellen.

Verzorgen

Pas als de arts geweest is mag de overledene de laatste verzorging worden gegeven. Je kunt er voor kiezen om dat zelf of samen met ons te doen. De laatste verzorging is altijd een bijzonder en intiem moment. Als je het niet zelf wil of kan doen, kunnen wij deze laatste verzorging uit handen nemen.

Voor een uitvaart waarbij een rituele bewassing gewenst is, kunnen wij wasruimtes aanraden die voldoen aan alle eisen. Mocht je bijvoorbeeld op zoek zijn naar een rituele wasgroep, voor een Surinaamse uitvaart kunnen wij je daarbij helpen.

Opbaren

Het opbaren van een dierbare is belangrijk voor iedereen die achterblijft. Als een overledene mooi is opgebaard kunnen alle naasten goed afscheid nemen. Opbaren kan thuis of in een rouwcentrum, dit beslis je zelf. Steeds vaker wordt er gekozen voor het thuis opbaren van de overledene. Je hebt zo alle tijd om op een eigen manier afscheid te nemen. We kunnen de overledene in de kist opbaren, op bed of op een opbaarplank. Daarbij maken we gebruik van een kist- of bedkoeling. Kies je voor een rouwcentum dan regelen wij in overleg met jou een locatie. Ook in een rouwcentrum kan je op geheel eigen wijze afscheid nemen.

Bij het opbaren kan je ook kiezen voor een lichte balseming (thanatopraxie). Door lichte balseming kan de overledene langer worden opgebaard en is er dus meer tijd om afscheid te nemen.

Lichte balseming (thanatopraxie)

De wettelijke periode tussen het overlijden en de uitvaart bedraagt 6 werkdagen. Deze periode is soms langer doordat er bijvoorbeeld een weekend of feestdagen in deze periode vallen. Dit kan één van de redenen zijn om te kiezen voor een lichte balseming. Als de overledene licht gebalsemd is, kan hij of zij langer worden opgebaard en is er dus meer tijd om afscheid te nemen. Nog een voordeel is, dat er bij een "thuis"opbaring geen koeling nodig is. De overledenen krijgt door de behandeling zijn eigen natuurlijke kleur terug. Blauwe plekken, evenals het koud aanvoelen en lijkstijfheid verdwijnen.

Uitvoeren van Thanatopraxie

Een Thanatopraxie behandeling mag alleen verricht worden door gediplomeerde thanatopracteurs. Het is specialistische behandeling die heel secuur uitgevoerd moet worden. Hiervoor is specifieke kennis van het menselijke lichaam nodig. Wij werken alleen met gediplomeerde thanatopracteurs.

De kosten/ basistarief

Hoeveel kost een uitvaart? Dit is geheel afhankelijk van de keuzes die je maakt, zoals het thuis opbaren of in een uitvaartcentrum, locatie van de uitvaart, drukwerk, kist, vervoer, cateringwensen en meer.

We werken met een basistarief waarbij er wordt uitgegaan van ongeveer 25 uur begeleiding. Mocht je veel zelf doen, bijvoorbeeld de dag van de uitvaart geheel in eigen hand houden, dan kan het tarief aangepast worden. Bij het basistarief komen de kosten voor de producten en diensten die je uitkiest. Wij berekenen deze één op één door en verdienen hier niet aan. Dat betekent dat we geen provisie of marge berekenen op overige producten en diensten.

Als er meer bekend is over de invulling van de uitvaart en het gebruik van materialen en diensten, dan krijg je een gespecificeerde begroting. De definitieve factuur ontvang je enkele weken na de uitvaart.

Als je een uitvaartverzekering hebt ben je altijd vrij in de keuze voor een uitvaartondernemer.

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.

24/7 bereikbaar

Bij een overlijden zijn we 24 uur per dag bereikbaar via 06 82 96 93 07.

Als je een uitvaartverzekering hebt ben je altijd vrij in de keuze voor een uitvaartondernemer.

Voorbespreking

Heb je er weleens over nagedacht hoe je wil dat je uitvaart eruit ziet? Mensen denken steeds vaker na over hun eigen uitvaart, om wat voor reden dan ook. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die dichtbij iemand staan waarvan verwacht wordt dat die binnen korte tijd komt te overlijden. En dit op voorhand zorgvuldig willen regelen. Het kan je nabestaande rust geven en het is fijn als je wensen en ideeën al bekend zijn. Je kan je laatste wensen vooraf bespreekbaar maken. Je kunt contact met ons opnemen en samen de wensen vastleggen. De wensen worden door ons zorgvuldig bewaard. Het gesprek en de daarbij mogelijke begroting, zijn vrijblijvend en kosteloos.